Jaakontie Suomessa: Turusta Rymättylään

Reittiselostuksen on laatinut pastori Tiina Rautiainen. Kiitokset!

Turun tuomiokirkko - Raision kirkko / Raision kirkko - Naantalin kirkko / Naantalin kirkko - Rymättylän kirkko

Reittiselostus pdf-muodossa (aseteltu tulostettavaksi kolmelle A5-sivulle) / Reittiselostus taustojen sekä kirjallisuus- ja verkko-osoitelistan kera pdf-muodossa (seitsemän A4-sivua)

(Selostusta täydennetään tähän myöhemmin tulostettavissa versioissa olevilla simpukankuvilla, jotka kertovat viittojen sijainnit.)

TURUN TUOMIOKIRKKO – RAISION KIRKKO  9,1  KM
Turun tuomiokirkolta  Tuomaansillan ja Aninkaistensillan kautta Tommilantielle 2,3 km
Piispankatua  kävellään pohjoiseen 600 m, käännytään vasempaan Kasarmikadulle  ja seuraavasta oikealle Jokikadulle , jolloin pääsee nousemaan Tuomaansillalle , jota lähdetään kulkemaan vasemmalle, katu on nimeltään Helsingintie. Helsingintietä kuljetaan jalkakäytävää  länteen 700 m, Aninkaisten silta lähtee oikealle ja johtaa rautatien yli. Suunta on pohjoiseen, silta muuttuu Satakunnantieksi  , Raunistulan koulun kohdalla vaihdetaan ylikulun  kautta toiselle puolelle tietä.  900 m matkan jälkeen käännytään vasemmalle Tommilantielle .
Ojanpientaretta pitkin läpi Karjalankylän 1 km ja pikkukatuja Suikkilan läpi 1,5 km
Tommilantieltä pujahdetaan vasemmalle ojanvarren kävelytielle 700 m , joka sivuaa Ylitalonkatua. Siitä jatketaan  Heinäkarinkatua 300 m ja Vehkaniitunkatua 100 m  , josta käännytään  Villamäenkujalle vasempaan. Villamäenkujaa jatketaan länteen, ja sen nimi muuttuu; Villamäenpolku – Isotalonmutka – Isotalonpolku – Isotalonkatu 700 m . Isotalonkatu jatkuu Leningradinkatuna 300 m, käännytään oikealle  Göteborginkadulle ja jatketaan 400 m, jonka jälkeen vasemmalle Toistalontielle , jota 300 m.
Suikkilasta Raisioon 4,3km
Toistalontien päästä  lähtee kävelytie Suikkilantielle, jonka ylitettyään kulkija pääsee  Pläkkisepänkadulle , 800 m. Kadun päästä  lähtee kävelytie pohjoiseen alittaen Valtatie 8  Raisionjoen  vartta Raisioon. Matkalla voi nähdä Konsan koulun, joka sijaitsee joen läntisellä töyräällä (1 km). Niillä paikkeilla sijaitsee Ihalan kalmisto ja ensimmäinen Raision kirkon paikka 1200-luvulta.  Huhkon kartanon kohdalla, (3 km ) alikulkutunnelissa voi katsella Yrjänä Ermalan freskoja varhaisesta elämästä seudulla . Jokivarresta siirrytään  Raumantien alitse Punttamäenpolulle  ja siltä jatketaan Ihalantietä  oikealle kohti Raisiontietä ja Raision kirkkoa.

RAISION KIRKKO – NAANTALIN KIRKKO 12,3  KM
Raision keskustasta Raisionkaarelle 2,2 km
Raision kirkolta lähdetään Raisiontien  alikulun kautta oikealle , ja kuljetaan kävelytietä pitkin Raisiontien reunaa 200 m ja käännytään vasemmalle Kirkkoväärtinkujalle ja heti seuraavasta oikealle Martinkadulle . Kävelytie kiertää mielenkiintoisen metsäsaarekkeen, joka on vanha Vaisaaren kalmistoalue. Martinkadulta  pääsee Nesteentielle, jolloin koulukeskus jää vasemmalle (1,5 km). Koulukeskuksen kohdalla olevasta alikulusta  pääsee siirtymään Nesteentien länsipuolelle  ja kävelytietä pitkin Sorolaistenkadulle ja edelleen Alhaistentielle . Alhaistentie on 1,5 km teollisuusaluetta, mutta muuttuu viehättäväksi maalaismaiseksi kävelytieksi kulkiessaan Raisionkaaren alitse.
Raisionlahden rantaa ja Kaanaantietä 4,0 km
Alhaistentien alikulun jälkeen  kävelytie jatkuu vanhan Nuorikkalan mailla, kunnes Kaislatieltä  vasemmalle käännyttäessä  pääsee Rantatielle (1 km) ,  joka johtaa Lahdenperänraitille . Raisionlahti kierretään pohjoispuolitse Lahdenperänraittia pitkin (1 km). Reitti on opastettu myös luontopolkuna (Uikkupolku). Lahdenperänraitilta on opastus Kaanaantielle , jota pitkin lähdetään oikealle ja kuljetaan 2 km, jolloin tullaan Raisiontielle uudelleen.
Vierulasta Nuhjalaan 4,0 km
Raisiontielle tultaessa käännytään vasemmalle  ja suora tie vie 1,5 km yli mäen Naantalin puolelle ja maisemastakin huomaa, että vanhaa merenpohjaa kuljetaan. Tie muuttuu Aurinkotieksi  ja 900 m kuluttua oikealle kääntyy Nuhjalantie , josta ensimmäinen poikkikatu vasemmalle on Honkakaari . Pientaloalueen läpi kulkeva tie on 900 m ja se päättyy Soinistentielle, josta käännytään vasemmalle  ja 200 m kuluttua oikealle Pirttiluodontielle . Pirttiluodontieltä erkanee 500 m päästä idyllinen rantaa seuraileva kävelytie .
Rantojen kävelyteitä 2,1 km
Pirttiluodontieltä näkee Naantalin kirkolle, ja on helppo seurailla kaunista kävelytietä, joka kulkee rannan tuntumassa ohi kylpylän, Teljentien kentän ,  Meri-Naantalin asuntoalueen  ja Nunnalahden uimarannan vierestä kirkolle.

NAANTALIN KIRKKO – RYMÄTTYLÄN KIRKKO 21,6 km
Vanhasta kaupungista Rakkaudenpolkua Ukko-Pekan sillalle 1,2 km
Naantalin kirkolta  kuljetaan Nunnakadun ja venesataman kautta Rantakadulle, jonka päästä noustaan Rakkaudenpolkua  ylös Kuparivuorelle. Käännytään oikealle  ja ylitetään Ukko-Pekan silta.
Luonnonmaa 7,0 km
 Rymättyläntieltä (tie 189)  käännytään 300 m kuluttua oikealle Luonnonmaantielle , Kultarannan suuntaan. 1,7 km kuluttua tie ylittää Rymättyläntien ja muuttuu Särkänsalmentieksi . 3 km jälkeen tien vasemmalla puolella on Isokylän vanha viljamakasiini, joka on nyt uskontojenvälinen kappeli. Kappeli sijaitsee golfkentän yhteydessä. Golfkeskuksessa on tarjolla on hyvät palvelut pysähtyjälle. 800 m päässä Särkänsalmentien päättyessä uimarannan vaiheilla oikealle ylös johtaa Porhonkalliontie , joka kiipeää Särkänsalmen sillalle .
Merimaskusta Rymättylään 2,9 km
Särkänsalmen sillan jälkeen käännytään oikealle Merimaskuntielle , josta 1 km kuluttua käännytään vasemmalle Taattistenjärventielle . Tien varressa on pieni pala paikallishistoriaa, kotiseutuyhdistyksen Kollolan torppa vuodelta 1821 ja siellä on nähtävissä Merimaskun ensimmäinen puhelinkeskus. 800 m kuluttua ollaan takaisin Rymättyläntiellä . Hyvällä tuurilla tien varrella myydään mansikoita ja savukalaa. Maantien vartta jatketaan 1,1 km.
Rymättylän mutkia 10,5 km
Vasemmalle kääntyy Tanilan suuntaan Peräistentie. Peräistentietä kuljetaan 2,4 km, jolloin tie tekee maatilakeskuksessa 90 asteen käännöksen vasemmalle, mutta vaellusreitti jatkaa suoraan  eteenpäin peltotielle . Nimetön peltotie on 1,5 km pitkä ja päätyy Viljaisten tilakeskukseen Ruokoraumantien varressa. Ruokoraumantiellä  käännytään oikealle ja 900 m päästä ollaan takaisin Rymättyläntiellä Poikossa, jossa käännytään vasemmalle , etelää kohti.
(Vaihtoehtoisesti Peräisten mutkan voi oikaista ja kulkea maantien vartta. Tällöin reitin varrella sijaitsee Pohjakulman Ruokatupa.)
Poikosta Mäensyrjään maantien viertä kuljetaan kävelytietä myöden 4,3 km, kävelytie loppuu Kuralantien liittymän kohdalla , jonka jälkeen jatketaan Rymättyläntien vierustaa pitkin. Heti Riiaistenjärven jälkeen oikealle kääntyy Taipaleentie . Rauhallisen kylätien kulkeminen (1,3 km) päättyy Rymattylän kirkon portille .

camino-etusivulle / käytännön ohjeita / ranskalaisen tien majatalopaikkakunnat